Lilienstein

Lilienstein01

Lilienstein je jedna z dominant Saského Švýcarska. Typická stolová hora, navíc bezvadně umístěná v meandru Labe. Zeptejte se všech, kdo jeli do Drážďan vlakem, barvitě vám ji popíšou. 

Jak se na ni ale dostat? Železnice ji sice obkrouží ze tří stran, jenže na špatném břehu. Mosty? V Bad Schandau a pak až v Pirně. Nebojte se, klidně vystupte v Königsteinu, od nádraží udělejte pár kroků k Labi, počkejte na přívoz, ukažte převozníkovi síťovou jízdenku Labe-Elbe a za chvilku jste tam.

Čekají vás už jen dva kilometry, ovšem velice rozmanité. Od řeky musíte nejprve půl kilometru prudce stoupat (po modré a červené), následuje rovinka na vydýchání a jakmile vstoupíte do lesa, přijde závěrečný výstup.

Jste 419 metrů nad mořem a hlavně 300 metrů nad Labem. Na protější Königstein si můžete skoro sáhnout. V dálce proti proudu Großer Winterberg, Zirkelstein a Růžovský vrch. Na druhé straně Bastei.

Samotný vrchol Liliensteinu není v porovnání třeba s Pfaffensteinem nic moc, restauraci tu ale najdete, kromě toho majestátní pomník saského vládnoucího rodu Wettinů a navíc ty výhledy… Až s nimi budete hotovi, máte dvě možnosti, kam pokračovat. Po modré po proudu Labe do Rathenu (5 km a další 1 na Bastei) nebo po žluté proti proudu do Bad Schandau (5 km). Obě stojí za to. Šťastnou cestu!

Mohlo by se vám líbit...