Kunsthofpassage

Kunsthofpassage08

Nedělám si legraci, tuhle perlu, kterou vychvalují všichni turističtí průvodci, jsem opravdu objevil náhodou.  Kdysi dávno jsem tu  pár týdnů chodil do školy a pak se po letech přijel podívat… Čtvrť Äußere Neustadt (Vnější Nové město) bývala v devadesátých letech vybydlená a nic nenasvědčovalo tomu, že se to  kdy změní.

No vida. Střih do roku 2004, Honza se prochází ulicí Görlitzer Straße, mine dávno přesunuté gymnázium a všímá si, že tu přibylo upravených výloh. Zatím stále nic netuší, ovšem podle svého zvyku nahlíží do každého zajímavého průjezdu. Až si v jednom dvoře všimne žirafy na fasádě. Vleze do dalšího průjezdu a fascinovaně zírá na soustavu zakroucených okapů a trychtýřů na tyrkysovém pozadí. Ano, do těchto dvorů se smí a dokonce musí. Však se sem v roce 2017 táhnou z Zwingeru i distingovaní milovníci umění.

Pět propojených dvorků, každý jinak výtvarně řešený, kavárny, restaurace, knihkupectví, výtvarné potřeby, stylové oblečení, šperky, umělecké ateliéry, zkrátka oáza pro všechny městské turisty a kavárenské povaleče. A inspirace pro každou šedivou čtvrť, jejíž stoleté činžáky vzdychají po lepších časech.

DOPRAVA: Pěšky 2 km z náměstí Schloßplatz přes most Augustusbrücke, promenádu Hauptstraße, náměstí Albertplatz a ulicí Alaunstraße.
Nebo vlakem z hlavního nádraží na nádraží Dresden-Neustadt a dál 1 km pěšky.

Mohlo by se vám líbit...