Bad Schandau: brána do Saského Švýcarska

IMG_2522

Hádejte, které německé nádraží znají Severočeši nejlépe? Natürlich, Nationalparkbahnhof Bad Schandau. Kdo jezdí na nákupy do Drážďan či Heidenau vlakem, musí tu přestupovat. Není to, pravda, takové dobrodružství, jako před lety. To jste se během adventu nevešli málem ani do uličky luxusního třívagónového vlaku z Děčína. Přebytečné končetiny čouhaly z okýnek, bylo přetopeno a pruhované nákupní tašky zdobily zavazadlový prostor. Nádraží bylo zavřené a přestupní doba dloouhá.

NÁDRAŽÍ, INFOCENTRUM A PŘÍVOZ

Dnes jezdí pravidelná linka Děčín – Bad Schandau – Rumburk a jízdní řády se sladily. Nádraží prošlo rekonstrukcí a kromě posezení v teple nabízí příjemné bistro a infocentrum. Jen do města je to pořád stejně daleko. Pěšky přes most? Ani náhodou! Autobus taky zrovna nejede.. Nezoufejte, přímo pod nádražím najdete zastávku přívozu, který vás tam doveze za pár minut, a to na stejnou jízdenku Labe-Elbe, na kterou jste přijeli vlakem.

MĚSTEČKO NA LABI

Tak se tedy vezete lodí a na druhém břehu vás vítá Labská promenáda, blok výstavných domů, jakoby zapůjčených z nějakého velkoměsta. Za nimi to, pravda, už tak velkolepé nebude, ale Žandov vás přesto okouzlí. Pěkné ulicové náměstí zakončené evangelickým kostelem a za ním pár úzkých uliček s obchůdky. Restaurací ovšem moc na výběr není a pokud hledáte jen rychlé bistro, jste odkázáni na místní řeznictví s posezením.

DŮM NÁRODNÍHO PARKU

Vy jste ale přijeli brzy dopoledne, oběd si dáte až někde ve skalách a teď vás především zajímá, jak se do nich dostat. Jste na správném místě. Z náměstí se vydejte hlavní ulicí směrem po proudu Labe a za pár minut už můžete stát na recepci Domu národního parku Saské Švýcarsko. Začíná jako běžné infocentrum se řadou map, brožurek a letáků. Honza smeká před proudem kvalitních tiskovin, vydávaných správou národního parku zdarma a marně pátrá v paměti, kde v Evropě viděl lepší servis. A mluví přitom i o češtině. Tou se ostatně v Domě můžete i domluvit. Pak záleží jen na vás, zda si vezmete průvodce i do nápadité interaktivní expozice. Jste-li na výletě s dětmi, určitě ji nesmíte vynechat!

VÝTAHEM NA SKÁLU, TRAMVAJÍ DO LESA

Naladili jste se na výlet do přírody? Nespěchejte. Vraťte se přes náměstí a vyjeďte turistickým výtahem na skalní plošinu, do místní části Ostrau. Zážitek z jízdy ještě umocní vyhlídka na labské údolí. Sejít můžete pěšky, stojí to za to. Nechte se vést – už ne zpátky k Labi, ale tentokrát do lázeňského parku, který vyplňuje údolí říčky Kirnitzsch. Znáte ji? Samozřejmě, jen jste jí v Kyjově a v Zadních Jetřichovicích říkali Křinice. No a právě po ní se můžete vydat do skal a do lesů. Znovu opakuji: nespěchejte. Počkejte si na tramvaj. Místní žlutá atrakce, Kirnitzschtalbahn neboli Křinická údolní dráha, začíná na kraji města a sveze vás LESEM až k Lichtenhainskému vodopádu. Pak už stačí jen vyběhnout kopec a dopřát si zasloužený oběd s vyhlídkou na skalní okno Kuhstall. Ale o tom jinde.

A NAKONEC LÁZNĚ

Bylo by totiž škoda zapomenout, odkud jste dopoledne přijeli. Máte přece zpáteční lístek na tramvaj a před návratem domů (přívoz, výborná káva v bistru na nádraží) vás čekají lázně Toskana. Bazény, vířivky, sauny, masáže, bahno a nádherné světelné efekty ve vodě. Pozor, o víkendu zavírají o půlnoci a poslední vlak do Děčína jede ve 23:50!

DOPRAVA:

Autem 20 km z Děčína po silnici II/62 a B 172 přes Hřensko.

Vlakem EC z Děčína za 15 minut nebo osobním směr Rumburk za 28 minut (zato na jízdenku LABE-ELBE).

Mohlo by se vám líbit...