Freiberg: perla stříbrného věku

IMG_5637Aby bylo jasno, Honza Freiberg miluje. Je jím uhranutý a teskní, když ho dlouho nevidí. Začalo to kdysi dávno, na výletě do Drážďan. Spousta času, v kapse síťová jízdenka a v hlavě nejasné povědomí o nedalekém hornickém městě. Ze saské metropole půlhodinka vlakem.

STŘÍBRNÉ MĚSTO

Ještě cestou z nádraží do centra nic podezřelého. Šedivé uličky a vylidněno. Pak ale vejdete do starého města a jste v tom až po uši. Zdejší krásu začal, stejně jako v Krupce, kreslit už vrcholný středověk. Tam ovšem cínem, kdežto tady stříbrem. Schválně začněte na horním náměstí a počítejte všechny ty čtyřpatrové … střechy (16. století).

Ať si pozdní středověk ukončuje každý podle svého, ve Freibergu tahle bohatá éra skončila objevením jihoamerického stříbra. Přesně jako v Kutné Hoře. Těžilo se dál, ale sláva upadala. Až přišla druhá polovina 19. století, železniční spojení a ve velkém se rozjely hutě.

TRAŤ Z MOSTU DO FREIBERGU

Když mluvím o železnici, v roce 1885 vznikla právě kvůli zdejšímu metalurgickému průmyslu trať Most – Moldava – Freiberg. Z české uhelné pánve supěl do Krušných hor jeden nákladní vlak za druhým. Až do konce druhé světové války. Té, která se naštěstí nijak nepodepsala na historických skvostech Freibergu (vyhnulo se mu bombardování), ale horskou trať ve svých důsledcích bohužel přerušila.

Mimochodem, zkuste si ji projet! Už moje druhá cesta do Freibergu vedla právě tudy: vlakem na Moldavu, pak pouhých 8 kilometrů po tělese zrušené trati a v Holzhau zase do vlaku. Varianta pro čajíčky: autobusem na Dolní Moldavu a pěšky už jen pět.

PAMÁTKY A MUZEA

Ale zpátky do města: až projdete křížem krážem všechny úzké uličky, dejte se branou Donatstor kolem věže Donatsturm a odpočiňte si na hřbitově Donatsfriendhof (Jestli váháte, jaký druh odpočinku mám na mysli, vzpomeňte si na Zhořelec. Některé německé hřbitovy působí opravdu jako takový lepší lesopark…). Pak se vraťte do centra a objevujte interiéry. Navrhuji začít na náměstí Untermarkt: nejprve Dóm Panny Marie a hned po něm sousední hornické muzeum.

Na oběd místní doporučují ČESKOU restauraci Stadtwirtschaft Freiberg. Nebyl jsem, ale příště to napravím. No a po obědě? Terra Mineralia! Jste ve městě s druhou nejstarší hornickou akademií na světě, proto si pospěšte na místní zámek a ponořte se do jedné z největších (a nejbarevnějších) nerostných sbírek na světě.

Nestačilo? Kam s vámi dál? Zážitková štola Reiche Zeche? MiniZoo zdarma? Nebo přírodní koupaliště na kraji města? Vyberte si a nikam z Freibergu nespěchejte. To město za to stojí!

DOPRAVA: 

Autem z Teplic (55 km): přes Hrob a hraniční přechod Moldava/Neurehefeld, dále po silnici S184 přes Frauenstein.
Vlakem z Holzhau (40 minut). Do Holzhau se dostanete pěšky z konečné autobusu na Dolní Moldavě (5 km podél Moldavského potoka/Muldy).
Anebo obyčejně, z Děčína přes Bad Schandau a Drážďany.

Mohlo by se vám líbit...