Altenberg: cín a lyže

Kdysi znal Altenberg každý, kdo cestoval autem z Prahy do Drážďan či do Berlína. Město bylo ucpané kamiony a každý řidič byl rád, když ho měl za sebou. Zdejších krás si z hlavní silnice nikdo nevšiml.

Trasa E55 se ale přesunula na dálnici a do Altenbergu tak přijedou jen  ti, kteří vědí, kde a za čím odbočit. A že toho je!

TĚŽBA CÍNU

Altenberg totiž býval spolu s Krupkou hlavním centrem těžby cínu v Evropě a stopy po dobývání rudy tu najdete na každém kroku. Tu nejvýraznější si nejlépe prohlédnete z některého z okolních kopců – dvouhektarovou pinku, neboli jámu, která vznikla propadem cínových dolů v roce 1620. Sami se k ní nedostanete, ale můžete si domluvit prohlídku.

Nedaleko od pinky se nachází Hornické muzeum s prohlídkovou štolou (těžbu tu ukončili teprve nedávno) a funkčním zařízením na drcení a vymývání rudy. Můžete se tu projít podzemím, prohlédnout si, jakými způsoby se cínová ruda těžila a potom v muzeu vyzkoušet, jak z toho nenápadného kusu kamene dostat cín (bývají ho tam desetiny procenta :-).

TERMÁLNÍ BAZÉNY

Dnes jsou z Altenbergu lázně. Léčí se tu především horským vzduchem a pohybem, ale také koupání stojí za to. Vodní svět Raupennest je hned za městem směrem na Rehefeld a nabízí komplex bazénů (každý s jinou teplotou vody) včetně vyhřívaného venkovního. Zimomřivější návštěvníci půjdou rovnou o patro níž, do saunového světa.

ZIMNÍ SPORTY

Ano, nejvíce návštěvníků přijíždí do Altenbergu kvůli zimním radovánkám. Na zdejší bobové dráze se pravidelně jezdí světový pohár a za přiměřený poplatek se můžete svézt i vy. Přímo ve městě je malá sjezdovčička, ideální pro rodiny s dětmi. Především je tu ale horský masiv Kahleberg s kilometry perfektně upravovaných běžkařských tratí a biatlonovým závodištěm. Můžete si vybrat, zda bruslit v závodním tempu na kahleberské „dálnici“, nebo jestli odbočit ve stopě do lesů. Výhoda pro českého návštěvníka: trasy jsou propojené s našimi a z Cínovce jste tu za pár minut. No a pokud na zimu moc nejste, svezte se v teple na Letní bobové dráze.

GEISINGBERG

Altenberg opravdu stojí za přenocování – také díky svému okolí. Jen pár kilometrů od velké pinky se tyčí výrazný čedičový vrchol Geisingberg, z jehož rozhledny budete mít jámu i město jako na dlani. Výstup na kopec není dlouhý a na vrcholku si za odměnu můžete dát Bratwurst v restauraci. Pokud přijedete v květnu, nezapomeňte se podívat na louky pod severním svahem, překvapí vás tisíce rozkvetlých orchidejí.

VLAKEM DO DRÁŽĎAN

Z Krušných hor teče na sever k Labi spousta potoků a řek a v jejich údolích obvykle najdete nějakou tu železniční trať. Proto se nedivte, když i v Altenbergu, 750 metrů nad mořem, objevíte vlakové nádraží. Začíná tu „Müglitztalbahn“ neboli trať údolím říčky Mohelnice. Obtočí se kolem Geisingbergu, zastaví v sousedním Geisingu a pak už pomalu klesá, přes hodinářskou metropoli Glashütte, kolem monumentálního zámku Weesenstein až do Heidenau. To už jste na hlavní trati a můžete se vydat a) do Drážďan (z Altenbergu celkem 70 minut), b) zpátky domů, tentokrát přes Bad Schandau a Děčín.

DOPRAVA:

Autem: 18 km z Teplic po silnici č. I/8 a B 170 přes Dubí a Cínovec.
Autobusem Teplice – Dresden (398) od teplického vlakového nádraží. 4-5x denně, 31 minut.
Vlakem z Heidenau (na hlavní trati z Děčína do Drážďan, 3 zastávky za Pirnou), 53 minut.

 

 

Mohlo by se vám líbit...