Dippoldiswalde: Městské a koželužné muzeum

MuzeumDipps09

Di-pol-di-sval-de … takhle nějak jsem to příšerně znějící jméno slabikoval jako kluk. V té době už to pro nás nebyl neprostupný les (Wald) poustevníka Děpolta (Dippolda). Byla to ta nejbližší NDR, kam se dalo z Teplic zajet na nákupy. Ne, že bych si pamatoval víc než to jméno.

Ani z cest do Drážďan si nepamatuju nic víc, než obludné autobusové nádraží. Pěkné centrum tohoto městečka se totiž skrývá kus pod hlavní silnicí. Stejně jako „Městské, okresní a koželužné muzeum“.

Tak tedy, sjeďte z hlavní hned na začátku města a za první zatáčkou uvidíte výraznou zelenou budovu. S orientací vám pomůže nápis Museum a velká vánoční pyramida hned vedle.

Vánoce jsou tady vůbec dost důležité. Zdejší muzeum je totiž z velké části zaměřené na stará řemesla a  v předvánočním období (o víkendech) tu kromě stálých exponátů najdete i živé řemeslníky. V historických krojích a s původním (doslova muzeálním) vybavením vám upaličkují krajku, vyřežou kouřícího panáčka, nebo upečou perníček.

Kromě toho tu najdete půvabnou zimní krajinku s vyřezávanými postavičkami. Honza by řekl: na to ty Němce užije. Vláčky a krajinky. Pro pořádek – je to jedna z věcí, které mám na Němcích rád. Schválně, jestli najdete chlapíka, který cestou z hospody močí ve křoví 🙂

Čím se ale zdejší muzeum chlubí nejvíc, to je koželužna. Skrývá se v hrázděném domku za hlavní budovou a uvidíte v ní celý postup zpracování kůží – tady ale jen v podobě exponátů v dochovaných dílnách. Buďte rádi, zápach z loužení kůží byste prý nevydrželi.

Tak tedy adventní víkendy… A hned potom svařené víno a malebné trhy na náměstí. Budete se cítit velice … krušnohorsky.

Otevírací doba: listopad – únor: ÚT-NE 10-17; březen – říjen: ÚT-PÁ 10-17, SO, NE, SV 13-17
Vstupné: dospělí 2,50 €, děti od 6 let 1,50 €

Web: http://www.lohgerbermuseum.de/ (německy)

DOPRAVA:

Jedete autem od Cínovce po silnici B 170, máte za sebou Schmiedeberg a Ulberndorf, vjíždíte do Dippoldiswalde, po levé straně je benzínka a půl kilometru za ní výrazná odbočka doleva. Těsně před nájezdem na most. Jeďte po ní a v druhé zatáčce vlevo uvidíte muzeum. Parkovat se dá hned naproti, podél chodníku.
Pokud jste přijeli autobusem z Teplic, vydejte se z autobusového nádraží doleva po Alte Altenberger Straße. Po 300 metrech jste tam.

 

Mohlo by se vám líbit...